Kerry Hill - Import

Kerry Hill

Når I kigger på denne side, finder I billeder af de importer vi her hos Engvang har foretaget gennem tiden. 

Vi starter siden med at præsentere den nyeste import, nemlig fra Wales 2016.

Tidligere har vi importeres fra Holland i 2014, 2012 og 2010 billeder fra disse oplevelser vil komme til senere.


Import Wales 2016 Import Holland 2015 Import Holland 2012 Import Holland 2010 

Import Wales 2016

Se - det er ikke bare sådan lige at købe får i Wales - De Walisiske Kerry Hill avlere tester hverken for Maedi eller for scrapie !
Men da vi i september 2016 fik bud om at komme til Kerry Hill auktion i Ludlow, og bestyrelsen i Kerry Hill Flock Book Society faktisk ville hjælpe os med at finde besætninger som muligvis ville lade os teste og vælge får til eksport, så sprang vi til.

Inden havde vi en aftale med Morten Jacobsen om leje af trailer til lang transport, for uden dén mulighed ville der simpelthen løbe så mange omkostninger på, at det ikke ville være muligt for os.

Vi tog afsted i starten af september for at se foreningens auktion med 284 Kerry Hill på salgslisten, og for at få kontakt om at vælge nogle dyr til test, som senere kunne komme til Danmark. Spændingen var kæmpestor !!!

Auktionen startede med at rigtig mange af kalalognumrene deltog i et skue. Det var flot at se alle disse toptrimmede får blive vist frem. Her lidt billeder fra dels bedømmelsen og også et enkelt billede der viser hvor mange intereserede købere der er til sådan en auktion. Vi var meget overraskede over hvor mange der købte hundyr til 10-20.000 kr - og hvor der på væddersiden kun var enkelte dyr til over 10.000 og rigtig mange til under 1.500 - noget chockerende at der blev sparet når det var væddere der blev handlet. 

Vi oplevede også at det for de helt dyre dyrs vedkommende var det mere chrnr end det faktiske dyr, der afgjorde salgsprisen. Nogle af toppriserne blev givet til dyr med meget dårligt bentøj, ubegribeligt - men en kæmpe oplevelse.

Her er et lille udpluk af billeder:



Et blik fra selve bedømmelsen, hvor man kan se handlingen er i top !



Her er de lukket løse så
bevægelsen og deres faktiske ryg, hals og benstilling kan ses



Et blik i staldene hvor de 284 får står linet op i besætningsgrupper


Her kan I se hvor mange mennesker der var,
utrolig intresse for racen

Vi fik kontakt med nogle avlere, og valget falgt på Gwilym Pugh, som skulle sælge dyr på en anden auktion 14 dage senere og som var villig til at lade os vælge og teste væddere fra hans besætning. Gwilym har en besætning hvis historie går mere end 100 år tilbage, og hvor det har været en familieting at drive avl på Kerry Hill fårene.

Vi glæde os til søndag, hvor vi skulle ud for at se om der var dyr vi ville vælge og teste.

Vi så først hans avlsvæddere og moderfårsflok - og det vi så, var noget vi meget gerne ville bringe hjem til Danmark, hvor var det en flot flok.

 1 års får - klargjort til auktion

Men vigtigst at alt - 3 væddere blev testet, 2 var ARR/ARR og 1 var ARQ/ARQ. Heldigvis var det de 2 vi bedst kunne lide der var ARR/ARR. Den sidste vædder nåede aktionen og indbragte Gwilym 600 guinies - godt det ikke er os der betaler den pris for en ARQ/ARQ vædder.

Derefter testede Gwilym 1 vædder og 2 hundyr, men de var desværre alle 3 ARR/ARQ - så enden blev, at vi hentede de 2 væddere her:

 

En masse papirarbejde, staldbyggeri til karantænestald og planlægning skulle der til før vi endelig var klar. 

Vi har samlet 2 flytbare hytter fra Futura, som vi senere kan anvende som fårely på markerne eller som ny karantænestald. Se hvordan samlesæt bliver til haller her

de 2 flytbare haller fra Futura

Hytterne kom som samlesæt ugen før 'store hente dag', så fredag og lørdag blev der samlet. Vi fik sat begge rammer og alle stålbuer samt pladerne på den ene hytte. Onsdag tog vi en fridag og fik sat de sidste plader - efter vi havde rettet de 'skubninger' som stormen natten til mandag havde lavet. 
Gavle og plader til beskyttelse af siderne mangler, men det arbejdes der på, så de også kan komme i læ :-)

Køreturen startede fredag morgen. Vi havde planlagt med en overnatning på vej derover og en overnatning i Wales så vi var helt udhvilede inden vi skulle køre vædderne hjem. Alt gik efter planen og vi var fremme lørdag eftermiddag hvor vi blev godt modtaget af Gwilym. Vi gik straks i stalden og ja, vores væddere var kun blevet kønnere siden vi så dem sidst, vi blev igen bekræftet i det var en god ide med dette 'fåreeventyr'.

Vi var også ude og gense de 'andre væddere' og vi blev igen godt tilfredse med dem vi havde valgt at teste og senere købe :-)

Lørdag aften gik med hyggelig middag sammen med Gwilym og megen god fåresnak og billedvisning.

Se lidt fra turen til Wales her:



Her er vi klar med Mortens trailer og vores dejlige keeshond
der er på vej til hundehotel - Kolding Hundecenter


Her holder vi foran Gwilym hus, 
vel ankommet lørdag eftermiddag


Søndag formiddag lavede vi en drivgang, 
og Gwilym fik dem fint fuldt til dørs


Her er de to væddere læsset, 
og får det sidste blik ud over Wales


Gwilym er imponeret over hvor mange 'dikkedarer'
der skal til for at få 2 væddere til Danmark


Kort rast i England hvor alle var forstående
over at vi fyldte lidt rigeligt på parkeringspladsen
og hvor vædderne fik mere vand og vi fik kaffe
 
Hjemturen gik over al forventning. Efter den 1 times kørsel fandt vi en god motorvej og så var det nemt at finde til Dover. I færgehavnen havde vi forventet noget ventetid, men da vi kom frem til stedet hvor papirerne skulle kontrolleres var der en meget sød ekspedient som fik ordnet vi kom med den færge som sejlede 10 minutter senere. Super dejligt !!! De havde kun spørgmål til om der var 'fortøjnings-øjer' på traileren så de kunne sætte kæder på... og senere lige inden vi kom ombord ville de have at vi tændte katastrofeblinket, så  de kunne se det virkede - uvist af hvilken årsag, for vi forventede ikke at anvende det på  færgen...

Vi kom om bord og fik faktisk sat kæder på som sikring !

Turen fra Calais gik også helt efter bogen. Vi holdt den krævede 1-times hvil et sted i Holland hvor vædderne kunne hvile med mere vand og det dejlige hø vi havde fået med fra Morten. De elskede det og guffede det i sig med stor vellyst :-)

Vi var hjemme efter 23 timer. Vi havde kørt 'non stop' på nær de 1,5 time vi var på færgen, og den time hvor vædderne skulle holde pause. Vi havde taget en madras med i kassevognen så den ene af os kunne sove engang imellem.

Efter godt 3.000 km kørsel siden vi tog afsted fredag morgen var vi hjemme kl. 09.45 - hvor var det dejligt. Vædderne kom ud og fik fodbad - igen - inden de kom ind i rundbuehallerne. Vi havde lavet en boks til dem midt i det hele, så vi kunne arbejde på gavlene uden de blev forstyrret - ret meget.....

Det er rigtig 'spøjst' hvad der skal til for en 'lang transport over 8 timer' - Mortens triler har trekkingsystem som via satelit melder hvor vi er med et minuts mellemrum, der er temperaturmåler og automatisk udluftning og lys. Alt sammen styret på bedste måde via SMS på mobiltelefonen. Big brother om man vil, og ja - hastigheden blev forsøgt holdt på 80 hele vejen.....

Her ser I de billederne fra deres første syn på Danmark - vi håber rigtig meget de kan bringe os noget godt i fremtidig avl :-)



Er det her vi skal bo ?


Så står vi her, men vil vi ud ?


Måske, men vi har det da fint her i traileren..


OK - så går jeg ud - hvis det ikke kan være anderledes...
og ham der ellers gerne vil bestemme går jo ikke ud....


Nå, så kom de begge ud....


Og her er vi så, i vores nye hjem hvor vi skal være de næste 2 år !!
 

Som i kan se er vi begyndt på gavlene i stalden, og når de er der, kommer der nogle får ud til dem. På det tidspunkt sætter vi en boks i den anden del af de flytbare haller.

Import fra Holland i 2015:

I september 2015 tog vi til Holland for at hente vores 3. import.

Det var ellers meningen at vi ville hente nyt blod i Tyskland, hvor der var importerede væddere fra England, men det vi fik ud af turen var en god fåresnak, og ellers da det kom til fakta, så kunne vi importere en vædder fra Holland og et par hundyr - men 2 års karantæne (besætningen har ikke et Maedi system der anerkendes i Danmark) ville vi ikke for blodfornyelse vi kunne få i Holland med kun et års karantæne. 

Så vi trak endnu engang på Nanda's utrolige hjælp og fik 10 gimmere og 2 væddere hjem. Det er utrolig dejligt at Nanda vil hjælpe os med både at vise nye besætninger frem, men også arbejdet med at have karantæne stald i Holland for os, så vi kan køre dem hjem på 7 timer og 7 minutter ;-)

Denne import var meget spændende, da vi gik efter at få væddere med så meget nyt blod som muligt, og meget gerne med blod gerne med engelsk blod som forældre.... Vi viste nemlig at det blod vi var efter i Tyskland var sendt videre til Holland.

Det lykkedes en vædder som var halvt engelsk, og et hundyr som også er halvt engelsk men af anden afsteming. SUPER GODT !

Importen var den første hvor vi ikke fik dyr fra Nanda, men hun hjalp fortsat - tusind tak for det :-)

Nogle af vores hundevenner ville skifte race til Kerry Hill, og  sagde ja til at importen kunne være et år i karantæne hos dem. Det var en utrolig nem import for os, og alt gik fint. 

Her et par billeder inden de blev læsset i Holland, og et par efter de kom ud her i Danmark: 



Her 6 af lammene inden afrejsen i Holland


Her de andre 6 lam også inden afrejsen


Her er de 6 kommet til Danmark


Her er 6 lam, men den sidste 'gemmer' sig :-)

Tusind tak til Susanne og Arne fordi I gav os den utrolige hjælp at ha' alle 12 + 3 får gående i godt og vel et år :-)

Dejligt at høre fra jer at lemningerne gik over forventning, og I er glade for skiftet fra Suffolk til Kerry Hill.

 

Import fra Holland i 2012:

I septmber 2012 tog vi til Holland for at hente vores 2. import. Denne gang blev det 14 gimmerlam og 1 vædderlam. 

Den primære årsag til den her import var at få noget volumen, da det har vist sig der er stor interesse for Kerry Hill i Danmark. Vi kunne simpelthen ikke følge med efterspørgslen. Et dejligt luksusproblem når man starter en ny race op i Danmark.

Nanda have igen planlagt en tur rundt i det Hollandske, så vi kunne se et bredt udsnit af besætninger inden vi valgte de dyr der skulle til Danmark. Vi valgte at få 5 gimmere fra samme sted selvom nogle af dem var lidt plettede i hovederne. En besætning som havde rigtig flotte lam måtte fravælges fordi de ikke havde orden i Maedi testene. Man skal bare ha' øjnene åbne for det er ikke altid alle omgås sandheden helt sandt - det blev heldigvis opdaget allerede da vi var der, men surt at skulle sige nej tak, til disse smukke lam.

Intet var dog så galt at det ikke var godt for noget, for Nanda lod os vælge 4 gimmere fra de lam hun selv ville beholde - og det ville vi meget hellere, da vi havde rigtig gode erfaringer med hendes flok fra vores første import.

Her et par billeder fra de besætninger vi fik lam fra: 



Her blev det 'kun' et enkelt lam - besætningen var
ikke ren ARR/ARR så der skulle testes


Her fik vi 3 gimmere


Her fik vi 5 gimmerlam


Valg af vædder

Efter turen rundt i besætningerne valgte vi ud fra de indtryk vi havde fået. Nanda havde igen lovet at tage rundt og samle lammene sammen og sætte dem i karantæne hos hende. Uden hendes hjælp ville det stort set være umuligt for os at få importeret så mange lam på en gang og vi har en utrolig tryhed ved at hun sørger for at alle test og papirer er i orden inden vi henter dem.  

Herhjemme gjorde vi  laden klar til lammene. Vi satte plader på væggene for at undgå de hentede ting ud fra hylderne og for at holde lidt pænere både for lam og for lade :-)

Her et par billeder inden de blev læsset i Holland, og et par efter de kom ud her i Danmark: 



Karantænestald i Holland



Karantænestald i Holland


Karantænestald i Danmark


Karantænestald i Danmark

Endnu engang - Tusind tak Nanda for dit kæmpe arbejde med planlægningen af export til Danmark :-)

Første import fra Holland i 2010:

I august 2010 fik vi aftaler på plads, så vi kunne komme rundt at se nogle af de besætninger vi havde noteret i 2008. Nanda (vores alf i Holland) havde inden da haft kontakt med de besætninger vi var interesseret i at besøge, dels for at høre om de ville sælge til Danmark, dels om sygdomskravene var opfyldt.

Vi havde en forrygende tur. Det blev til en masse km selvom Holland er et 'lille land' ligesom Danmark - så er afstandene meget større end forventet.

Alle tog pænt imod os, og viste os deres besætninger. Det var spændende. De 2 af besætningerne havde ganske få dyr, men syntes alligevel det kunne være sjovt at sælge til Danmark.

Vi faldt for dyrene hos Velders og hos Nanda. 

Aftalerne faldt på plads, og alle dyr blev samlet hos Nanda - dels så de kunne løbes med en dejlig vædder Nanda havde, dels for at de kunne være i karantæne på eet sted, så vi kunne hente dyrene af en gang.

Inden vi havde set os om, havde vi købt 1 et års vædder, 6 voksne får og 5 gimmerlam. Vi havde regnet på pladskrav og vægtkrav til vores trailer, og mente det var det antal der kunne være, hvis de ikke skulle presses for meget under transporten til Danmark.


Vælge


vælge


vælge


Vælge


vælge


vælge


Vælge


vælge


vælge


Vælge


vælge


vælge


Vælge


Dette er ham der blev brugt ifm ilemning 2010


vælge


Vælge


vælge




Endelig kom den 14. oktober 2010, hvor vi skulle afsted. Vi havde planlagt at køre til Holland torsdag, sove dernede og returnere fredag. 

Resultaterne af de sidste prøver kom onsdag - tror I der var nerver på ?

Vi var spændt på hvordan det ville være at køre på den Tyske Autobahn med 'kun' 80 km i timen, men det gik over al forventning. Det tog lige godt 7 timer at komme derned, og alt gik fint. 

Vi gik med det samme i stalden for at se vores dyr. De var alle blevet klippet, og stod der i deres fineste skrud. Vi blev meget glædelig overrasket over at se dem i klippet tilstand. Nu kunne man rigtig se, at det er en kødrace. Selvfølgelig ikke så store og kraftige som vores Oxforddown, men alligevel en dejlig ryg og 'bagdel', størrelsen af fåret taget i betragtning.

Her kan I se lidt billeder inden afgangen i Holland, og de første billeder hjemmefra lige da de var kommet af traileren.


Hente


Hente


hente


Hente


Hente


hjemme


Hjemme


Hente


hjemme - tør vi spise ??


Hjemme - jo, det smager godt nok....


Hente - 'jeg' må skynde mig inden de andre kommer frem...


hjemme - hmm... nu tør lammene også æde..


Yes, vi er hjemme - alle i god behold




Det var skønt at være hjemme, alt var gået godt - der havde ikke været de store problemer heller ikke på selve køreturen, så efter dyrene havde fået vand og drikke, lod vi proppen springe for lidt godt til os selv, mens vi stod og nød synet ;-))